Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Αφηγηματική παράσταση «Νοσταλγία, η αιώνια κατοικία του πνεύματος»

Η αφίσα της παράστασης


Οι βραδιές απαγγελίας άρχισαν το 2006 με πρωτοβουλία του Σίρο Σάνο, ηθοποιού από το Ματσούε. Η δραστηριότητά του αυτή συμπληρώθηκε με τη συμβολή του φίλου του, του παγκοσμίως γνωστού κιθαρίστα Κυότζι Γιαμαμότο, ο οποίος κατάγεται επίσης από το Ματσούε. 
Ο Σίρο Σάνο κάθε χρόνο επιλέγει τα θέματα που θα απαγγείλει και τα επεξεργάζεται, ενώ ο Κυότζι Γιαμαμότο διαπλάθει έναν μυστηριώδη κόσμο μουσικής. Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών έχει αναγάγει την απαγγελία σε υψηλό καλλιτεχνικό δρώμενο.
Μέσα από τις παραστάσεις τους φέρνουν σε επαφή το κοινό με την ομορφιά των έργων του Χερν και με τον φανταστικό κόσμο που αφουγκραζόταν και δίνουν την αίσθηση των μηνυμάτων πουεπιθυμούσε να μεταδώσει μέσω των έργων του. Ο Χερν αγαπούσε ιδιαίτερα τις αφηγήσεις και η αγάπη αυτή διατηρήθηκε σε όλη του τη ζωή.

Photo: Olga Kolisoglou
Τη βραδιά στο Ανοιχτό Θέατρο του Δήμου Λευκάδας άνοιξε ο Μπον Κοϊζούμι.


Στην αφηγηματική-μουσική παράσταση που δόθηκε περιλήφθηκαν αποσπάσματα από:
• Το όνειρο μιας καλοκαιρινής μέρας
• Ματσούε, η πρωτεύουσα της Επαρχίας των Θεών
• Η γυναίκα που αγόραζε σιρόπι
• Η πηγή της νιότης
• Το σκέπασμα
• Σε κάποιον σιδηροδρομικό σταθμό
• Μια δροσοσταλίδα
• Σαγιονάρα
Η παράσταση δόθηκε στα ιαπωνικά και στη γιγαντοοθόνη πίσω από τους καλλιτέχνες εμφανίζονταν οι υπότιτλοι στα ελληνικά και στα αγγλικά. Τη μετάφραση των ελληνικών υπότιτλων έκαναν η Τέτη Σώλου και ο Ηλίας Ταμπακέας, ενώ τη μετάφραση των αγγλικών υπότιτλων η Χίδερ Ντίξον.

Είναι μεγάλη τιμή για μένα που το όνομά μου συνδέθηκε με μια συγκλονιστική παράσταση, τέτοια που σπάνια έχουμε την ευκαιρία αλλά και τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε στον τόπο μας. Η συνεργασία μου με τους Ιάπωνες, και ιδιαίτερα με τη Σόκο Κοϊζούμι που είχε την επίβλεψη και τον συντονισμό της προετοιμασίας, ήταν υποδειγματική.


Photo: Olga Kolisoglou

Photo: Tety Solou

Photo: Olga Kolisoglou

Photo: Olga Kolisoglou


Το πρώτο μέρος της παράστασης,
η αφήγηση του Όνειρου μιας καλοκαιρινής μέρας.


Το τελευταίο μέρος της παράστασης


Ήταν μια εξαιρετική παράσταση, πρωτότυπη και ατμοσφαιρική. Όση και αν είναι η κούραση του καλλιτέχνη μετά το τέλος της παράστασης, γράφει η Ελένη Χαλκούση, ποτέ δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορεί ο καλλιτέχνης να δεχτεί έναν καλό λόγο για την τέχνη του. Αυτό σκέφτηκα -κι εγώ και οι περισσότεροι θεατές- και πλησιάσαμε τους δύο καλλιτέχνες για να τους δώσουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια.


Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της παράστασης. Διακρίνονται στην πάνω σειρά ο γλύπτης Μασάκι Νόντα και ο δισέγγονος του Λευκάδιου Μπον Κοϊζούμι, στη μεσαία σειρά η Αγγελική Κόγκα, η Σόκο Κοϊζούμι, ο Σίρο Σάνο, ο Κυότζι Γιαμαμότο, η Τέτη Σώλου και ο κ. Γαζής του Πνευματικού Κέντρου.
Photo: Olga Kolisoglou

Σίρο Σάνο, Ντορίνα Καππάτου, Τέτη Σώλου
Photo: Olga Kolisoglou

Τέτη Σώλου και Κυότζι Γιαμαμότο.



Photo: Olga Kolisoglou

ΣΙΡΟ ΣΑΝΟ
Ηθοποιός. Γεννήθηκε στην πόλη Ματσούε της περιφέρειας Σιμάνε στις 4 Μαρτίου 1955.
Το 1975 συμμετείχε στη δημιουργία της θεατρικής ομάδας  Shakespeare Theater. 
Το 1980 συνδέεται με την ομάδα δραματικής τέχνης Gekidan Jyokyo Gekijo (με κορυφαίο τον Κάρα Γιούρο) και το 1986 κάνει την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία Yumemiru youni nemuritai («Να κοιμάσαι σαν να ονειρεύεσαι») σε παραγωγή Καϊζό Χαγιάσι. Έχει παίξει σε περισσότερα από 110 έργα συμπεριλαμβανομένων ξένων ταινιών.
Από το 2006 η πόλη Ματσούε άρχισε να πραγματοποιεί «Βραδιές απαγγελίας» των έργων του Λευκάδιου Χερν. Από τον επόμενο χρόνο το σενάριο των απαγγελιών γράφει ο Σίρο Σάνο και τη μουσική επένδυση κάνει Κυότζι Γιαμαμότο, ροκ κιθαρίστας και φίλος του Σίρο Σάνο. 
Το 2009 δώρισε στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας το πλήρες σύνολο των έργων του Λευκάδιου Χερν αποτελούμενο από 16 τόμους.


Photo: Olga Kolisoglou

ΚYΟΤΖΙ ΓΙΑΜΑΜΟΤΟ
Γεννήθηκε στην πόλη Ματσούε της περιφέρειας Σιμάνε.
Ο Κυότζι ξεκίνησε να παίζει κιθάρα στην ηλικία των δεκαπέντε χρόνων. Διακρίθηκε ως εξαιρετικό ταλέντο και τοποθετήθηκε ως κορυφαίος κιθαρίστας και τραγουδιστής του συγκροτήματος Bow Wow. To συγκρότημα έγινε γρήγορα δημοφιλές, όταν έκανε περιοδείες με τα συγκροτήματα των Aerosmith και Kiss. Εξαιτίας δε της δυναμικής του στις τεχνικές της κιθάρας έγινε ένας από τους πρόδρομους της σύγχρονης Ιαπωνικής ροκ σκηνής. Αργότερα έφτιαξε το συγκρότημα Vow Wow με έδρα το Λονδίνο και για τέσσερα χρόνια έκανε ηχογραφήσεις και συναυλίες στη Μεγάλη Βρετανία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Έχει εκδώσει αρκετά άλμπουμ ορχηστρικής μουσικής με κιθάρα, λαμβάνει μέρος σε αυτοσχεδιαστικά σχήματα Jazz-fusion μουσικής και γράφει μουσική για τις «Βραδιές Απαγγελίας» των έργων του Λευκάδιου Χερν με τον Σίρο Σάνο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου