Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ο γλύπτης Μασάκι Νόντα, ένας Ιάπωνας φίλος



Εδώ και δύο δεκαετίες ο γλύπτης Μασάκι Νόντα έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα. Χάρη στη φιλία του με τον Τάκη Ευσταθίου, που τον ξενάγησε στους Δελφούς και στη Λευκάδα, γνώρισε τη μακραίωνη ιστορία μας, ήρθε σε επαφή με το ελληνικό πνεύμα, γοητεύτηκε από τους αρχαίους θεούς και άντλησε ενέπνευση για το έργο του. Τρία έργα του βρίσκονται στην Ελλάδα και αντανακλούν το ελληνικό φως. Στους Δελφούς, στον Μαραθώνα και στην Αθήνα.



Ο καθρέφτης του Απόλλωνα
Apollo's mirror
Το 2005 με πρωτοβουλία του Τάκη Ευσταθίου και σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πνευματικό Κέντρο Δελφών τοποθετήθηκε στους Δελφούς το γλυπτό του «Ο καθρέφτης του Απόλλωνα», που αντανακλά τον ήλιο που η θεά Αματεράσου γεννάει στη μακρινή Ιαπωνία και τον στέλνει να δύσει στην Ελλάδα. 



Το ελεύθερο πνεύμα του Λευκάδιου Χερν
The Open Mind of Lafcadio Hearn

Όταν ο Τάκης Ευσταθίου εμπνεύστηκε την ιδέα του «The Open Mind of Lafcadio Hearn», μιας οικουμενικής δράσης τέχνης αντάξιας του μεγάλου συγγραφέα, απευθύνθηκε στον Μασάκι Νόντα για να φιλοτεχνήσει το συμβολικό έργο. Το γλυπτό «The Open Mind of Lafcadio Hearn» δωρίστηκε στο Αμερικανικό Κολέγιο. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στην τελετή των εγκαινίων της Έκθεσης «The Open Mind of Lafcadio Hearn» το 2009, χρονιά εορτασμού των 135 χρόνων του Αμερικανικού Κολεγίου στην Ελλάδα, των 160 χρόνων από τη γέννηση του Λευκάδιου Χερν και των 110 χρόνων Ελληνοϊαπωνικής φιλίας.



Το πνεύμα του Ερμή
The spirit of Hermes

Το 2010 ήταν το έτος εορτασμού 2500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα, που θεμελίωσε το μεγαλείο της αθηναϊκής δημοκρατίας και το ήθος μιας μεγάλης εποχής. Ο Μασάκι Νόντα, σε συνεργασία με τον εμπνευστή του έργου, παρουσίασε το γλυπτό «Το πνεύμα του Ερμή», το οποίο βρήκε την τέλεια θέση του στην αφετηρία του μαραθώνιου δρόμου.


Φέτος, χρονιά που γιορτάζονται τα 110 χρόνια από τον θάνατο του Λευκάδιου Χερν, στη διάρκεια του Ελληνο-Ιαπωνικού Συμποσίου που θα γίνει το καλοκαίρι στη Λευκάδα, θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του καινούργιου έργου του Μασάκι Νόντα, που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο συγγραφέα που επιστρέφει στον τόπο του. 


Μοντέλου του καινούργιου έργου.


Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Μασάκι Νόντα και το δικό μου. Τον ευχαριστώ για τις προσωπικές αφιερώσεις.
The photos are from Masaaki Noda's personal archive and from mine. Many thanks to Masaaki for the dedication.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου