Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Ντίνα Αναστασιάδου

Greek by birth, global by art


Η Ντίνα Αναστασιάδου δεν χρειάζεται συστάσεις. Για τους μεγάλους καλλιτέχνες μιλάει το έργο τους. Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε μια πολυτάλαντη καλλιτέχνη, που με τη ζωγραφική και τη γλυπτική της ενώνει χώρες και πολιτισμούς.

Η Ντίνα Αναστασιάδου με το έργο της Family, (χαλκός 2009)

Η Ντίνα Αναστασιάδου με το έργο της Mrs Megumi Shuler with her daughter,
(σούμι και χρώμα, 1997)


Η Ντίνα Αναστασιάδου μετά από λαμπρές σπουδές και καλλιτεχνική πορεία, εξακολουθεί να μαθητεύει. Βρίσκεται στην Ινδία, με υποτροφία της Ινδικής Κυβέρνησης, όπου κάνει Master γλυπτικής και ιστορίας τέχνης Ινδίας με θέμα «Japanese painting and its influence in modern Indian art» συνδέοντας έτσι την Ιαπωνία με την Ινδία.

Με την καθηγήτρια (ιστορία τέχνης) Dr. Sohini Dhar.

Με τους συμφοιτητές και την καθηγήτρια στο σπίτι του Ραμπιτρανάθ Ταγκόρ.

Το γλυπτό της «Οριγκάμι» βρίσκεται μπροστά στην είσοδο της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Συμβολίζει τον ιαπωνικό γερανό, σύμβολο ειρήνης και αγάπης.  Ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, κ. Τακανόρι Κιταμούρα εγκαινιάζοντας την έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής της Ντίνας Αναστασιάδου, που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 110η επέτειο της Ελληνο-Ιαπωνικής φιλίας, είπε: «Στον τομέα της τέχνης η κ. Αναστασιάδου βοήθησε ώστε να οικοδομήσουμε μια γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία».


Η Ντίνα Αναστασιάδου λατρεύει την Ιαπωνία και την προβάλλει στην Ελλάδα όχι μόνον μέσα απο τα καλλιτεχνικά έργα και τις εκθέσεις της, αλλά και απο τις ομιλίες της για τον ιαπωνικό πολιτισμό.  


Η σχέση της με την Ιαπωνία ξεκινάει απο το 1980 όταν στα 23 της χρόνια πήγε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία και  ενθουσιάστηκε απο τον ιαπωνικό πολιτισμό. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα άρχισε να μαθαίνει ιαπωνικά. Το 1986 εκπροσώπισε την Ελλάδα με γλυπτά της στην πρώτη αδελφοποίηση πόλεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιαπωνία, Μυτιλήνης και Ushimado, Okayama. Το 1988 -1991 πήρε την υποτροφία της Ιαπωνικής Κυβέρνησης (Monbusho) και βρέθηκε 
φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κυότο.


Λατρεύει τον Λευκάδιο Χερν ή Koizumi Yakumo. Οι φίλοι της στην Ιαπωνία την αποκαλούσαν «Η Ελληνίδα στα βήματα του Χερν».

Στο Κυότο είχε την τύχη να συνδεθεί με οικογένεια Ιαπώνων καλλιτεχνών και να ζήσει στο σπίτι τους για 5 περίπου χρόνια. «Η οικογένειά μου στην Ιαπωνία», αποκαλεί την οικογένεια Takaoki.  Ο πατέρας, ιστορικός την δίδαξε ιαπωνικά,  ιαπωνική καλλιγραφία, ιστορία Ιαπωνίας και ιστορία ιαπωνικής  τέχνης. Η μητέρα την δίδαξε ζωγραφική με sumi.

NtinaAnastasiadou with her «Japanese mother» Mrs Miki Takaoki.

«Αυτή η γυναίκα καθώς και η οικογένειά της αποτελούν έναν απο τους θεμελιώθεις λίθους στη διαμόρφωση μου σαν καλλιτέχνη αλλά και σαν ανθρώπου. Μου έδειξαν τον δρόμο να γίνω καλύτερη».


Η τεχνική σούμι, παραδοσιακή της Κίνας και της Ιαπωνίας, είναι μια πολύ δύσκολη τεχνική με δύο πολύ απλά υλικά: μελάνι και πινέλο. Ο καλλιτέχνης με μια πινελιά πρέπει να δώσει τόνους από το κατάμαυρο ως το απαλό γκρίζο, χωρίς να επιτρέπεται κατόπιν να επέμβει ή να διορθώσει το έργο του.



Η γλυπτική της Ντίνας Αναστασιάδου είναι βαθιά επηρεασμένη απο το origami με την απλοποίηση των επιπέδων, αλλά και από την Ιαπωνική Βουδιστική και Shinto αρχιτεκτονική.



Η Μάγδα Μυστικού, εικαστικός συντάκτης, με αφορμή την έκθεση της Ντίνας Αναστασιάδου στην αίθουσα τέχνης ΑΕΝΑΟΝ τον Νοέμβριο του 2010 έγραψε: 
«Η ανιδιοτελής έκφραση της γλυπτικής και ζωγραφικής της γλύπτριας – ζωγράφου Ντίνας Αναστασιάδου ανανεώνει το πάθος της για την ιαπωνική κουλτούρα. Εισπνοές ζωγραφικής sumi αποπνέουν οι γερανοί των ιαπωνικών τοπίων, μεταφέροντας μηνύματα των σημερινών καιρών. Η γλυπτική της γεωμετρικής της τελειότητας και το αφαιρετικό πλάσιμο της φόρμας εναρμονίζονται αναδεικνύοντας την ιδεολογική της ταυτότητα ως μετουσίωση της ιαπωνικής πραγματικότητας».




Η πιο πρόσφατη έκθεση της Ντίνας Αναστασιάδου στην Ελλάδα είχε θέμα  «Μαθηματικά και οι τέχνες της Ιαπωνίας». Εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2012 στο Μουσείο Ηρακλειδών και περιλάμβανε έργα γλυπτικής, κεραμικής και κατασκευών εμπνευσμένα από τον Ιαπωνικό Πολιτισμό.





Στα μέσα του φθινόπωρου η Ντίνα Αναστασιάδου θα βρίσκεται στην Ελλάδα, με πολύ πλούσιες εμπειρίες από τις εκθέσεις και τις ομιλίες που πρόκειται να κάνει το καλοκαίρι στο Δελχί και στην Καλκούτα, και πολλά έργα τέχνης, μια και όσο βρίσκεται εκεί, εργάζεται ακατάπαυστα για να δημιουργήσει όσο περισσότερα έργα γίνεται εμπνευσμένα από την Ινδία.

Η Ντίνα Αναστασιάδου με τις αγαπημένες ινδές «κόρες» της
στο I.C.C.R. Καλκούτα.

Μπορείτε να διαβάσετε το τεύχος με την παρουσίαση της Ντίνας Ανασασιάδου

Μπορείτε να διαβάσετε την παρουσίαση της Ντίνας Αναστασιάδου στα αγγλικά
You can read the presentation of Ntina Anastasiadou in english

Τέτη Σώλου
Αθήνα, Μάρτιος 2014
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο της Ντίνας Αναστασιάδου που είχε την καλοσύνη να μου παραχωρήσει την άδεια χρήσης.







1 σχόλιο:

  1. Κάτω από την ανάρτηση αυτή δημοσιεύτηκε μία σειρά από σχόλια που διαγράφτηκαν γιατί ήταν άσχετα με το αντικείμενο του ιστολογίου.
    Τ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή